peiliai

Peiliai

Peiliai

 

Virėjai, tiek profesionalai, tiek ir mėgėjai, visada nori gaminti skaniai. Tam jiems reikia ne tik įvairių produktų, bet ir gerų peilių.

BergHOFF®  peilių sudėtis dažiausiai būna X50CrMoV15 arba X30Cr14.  Apskritai galima sakyti, kad  peiliai yra pagaminti iš plieno, geležies ir anglies lydinio. Tačiau šio lydinio sudėtyje gali būti ir kitų elementų, kurie peiliams suteikia papildomų savybių. Rankena gali būti pagamina iš sintetinės medžiagos, nerūdijančio plieno ar (gana retai) iš medienos. Rankenos iš sintetinių medžiagų, pavyzdžiui, ABS, PP, POM ir TPR yra higieniškos, patogios naudoti, nes neslysta, lengvos. Medinės rankenos nerekomenduojamos dėl higienos.

Peilių priežiūra

Peilius valykite iš karto po naudojimo, nes vaisių ar daržovių sultys, esančios maisto produktuose, gali veikti kaip rūgštis, dėl to gali atsirasti dėmės. Dėmes nuo peilių galima pašalinti įprastu valikliu, skirtu metalui. Peilius ir žirkles po naudojimo nedelsiant nuplaukite rankomis po šiltu tekančiu vandeniu, jeigu reikia su švelniu plovikliu.  Galima plauti tik rankomis, nes plovikliai, kurie dedami į indaplovę, gali pažeisti ir atšipinti peilius.

Peilių nemeskite ir nemerkite  į vandenį, nes galite nepamatyti, kaip saugiai išimti. Taip išvengsite susižalojimų. Po to, kai peilius nuplausite, minkšta šluoste nusausinkite peilius neaštriu peilio kraštu nuo rankenos link smaigalio. Jokiu būdu nelieskite rankomis peilio pjovimo krašto (ašmenų) ir netikrinkite peilio aštrumo. Siekdami išvengti susižalojimų, nepalikite peilio ant karšto paviršiaus ir kitų karščio šaltinių. Nepjaustykite peiliais kaulų (šis reikalavimas netaikomas specialiam peiliui kaulams).

Peilių saugojimas

Tinkamas peilių saugojimo būdas ne tik užtikrina saugumą, bet taip pat išsaugo peilių aštrumą. Geriausia peilius laikyti dėkle/ stove. Tai patogu, saugu ir higieniška. Peilių rinkiniai dažniausiai parduodami su dėklu/ stovu, bet jeigu Jūs įsigijote peilius atskirai (po vieną), peilių dėklą/ stovą galite nusipirkti atskirai. Jei Jums nepatinka apkrautas stalviršis, galite įsigyti sudedamą dėklą, kuris puikiai telpa į stalčių.

Jei Jūs laikote peilius stalčiuje, laikykite juos atskirai nuo kitų virtuvinių reikmenų. Peilių laikymas kartu su kitais virtuvės įrankiais gali juos sugadinti – atšipinti. Stalčiuje peilius laikykite tik dėkle. Išimdami įrankius, kurie guli šalia peilių, Jūs galite susižeisti. Tam naudokite specialius krepšelius, dėklus saugojimui.

Paviršiai pjaustymui

Pjaustydami ar kapodami visada naudokite pjaustymo lentelę. Medinės, bambukinės ar iš sintetinės medžiagos (polipropileno) pagamintos lentelės geriausiai apsaugos Jūsų peilius nuo pažeidimų ir jie ilgiau išliks aštrūs.

Venkite pjaustyti ant keraminių, stiklinių ar metalinių paviršių, nes peiliai labai greitai atšimpa. Ypatingą dėmesį skirkite šių pjaustomų paviršių priežiūrai. Iš karto išplaukite lentelę po žuvies, vištienos ar mėsos pjaustymo. Lentelės yra skirtingų spalvų, medžiagų, dėl to patogu atskirti, kokiam produktui pjaustyti yra skirta lentelė. Taip Jūs lengvai atskirsite, pvz. ant kurios lentelės pjaustote daržoves, o ant kurios – vištieną. Naudodami skirtingas lenteles, įrankius, Jūs užkirsite kelią bakterijų plitimui per užterštus įrankius, paviršius ir rankas.

Atsargumo priemonės

Laikinai nenaudojant peilio, dėkite matomoje vietoje peilio rankena į save ir jokiu būdu ne ant stalo krašto. Turite būti tikri, kad peilis nenukris ant grindų.  Peilį imkite tik už rankenos. Visada naudokite tinkamą peilį – daržovėms, mėsai, žuviai, šaldytiems produktams, duonai yra sukurti specialūs peiliai, kurie labai skiriasi savo struktūra ir dydžiu.  Visada pjaukite kryptimi nuo savęs, tam, kad išvengtumėte susižalojimų, jei peilis išslystų iš rankos. Peilius plaukite atskirai nuo kitų indų ir įrankių. Jokiu būdu nedėkite peilių į vandenį. Laikykite peilius vaikams nepasiekiamoje vietoje.

Galandimas. Aštriais peiliais naudotis saugiau, nes pjaustant nereikia naudoti daug jėgos. Norint prapjauti produktą, daug daugiau jėgų reikia, kai peilis yra neaštrus. Naudojant neaštrų peilį, gali įvykti nelaimė – peilis gali išslysti ir sužeisti. Jei peiliai yra kietesnio plieno, geriau naudoti metalinį ar „deimantinį“ gąlastuvą, o minkštesnio plieno peiliams – keraminį.

Teisingai ir gerai pagaląsti peilį galima plieniniu galąstuvu (brūžikliu).  Pridėkite peilio ašmenis prie brūžiklio smaigalio maždaug 20 laipsnių kampu. Braukite žemyn per brūžiklį, apibrėždami nedidelį lanką. Tokį pat veiksmą pakartokite iš kitos brūžiklio pusės, kad pagaląstumėte kitą ašmenų  pusę. Pakartokite šį veiksmą 5-10 kartų, pakaitomis keisdami kairiąją ir dešiniąją ašmenų puses. Labai svarbu  išlaikyti 20 laipsnių kampą ir brėžti lanką nuo peilio rankenėlės iki pat peilio smaigalio. Šio veiksmo atlikimo greitis visai nesvarbus.  Svarbu  neleisti peiliui visiškai atšipti.

 

 

Related News

puodai

Puodai

Read More
keptuvės

Keptuvės

Read More

Leave Your Comment


− 3 = trys